Love doesn’t Hurt – Episode 3

The first Albanian mini-series on violence against women and girls produced as part of the 16 Days of Activism against Gender-Based Violence. The series focuses on the relationship of a young couple, showing the first signs of abuse and how it later transforms into serious physical and emotional violence. The videos were produced as part of the UN Joint Programme on ‘Ending Violence against Women and Girls in Albania”, with the financial contribution of the Government of Sweden.

81 results found

Fuqizojmë gratë, zhvillojmë ekonominë

Date: Tuesday, 4 July 2023

Ka disa mënyra për të fuqizuar gratë ekonomikisht. Ndër më efikaset është mbështetja e tyre në hallkat e zinxhirit të vlerës. Çfarë do të thotë kjo dhe si kanë përfituar gratë në Shqipëri? Mëso më shumë për metodologjinë dhe arritjet e projektit me ndjeshmëri gjinore për rimëkëmbjen nga tërmeti, financuar nga qeveria suedeze.

Empower Women, Develop the Economy

Date: Tuesday, 4 July 2023

How does UN Women boost women economic empowerment? One of the most efficient approaches is by increasing their role in value chains. How have women in Albania benefited from it? Learn more through our Gender Sensitive Earthquake Recovery Project funded by the Swedish government.

Building Bridges, Empowering Youth in the Western Balkans

Date: Tuesday, 4 July 2023

130 diverse young persons were engaged in five consultations in Albania, Bosnia and Herzegovina, North Macedonia, Kosovo* and Serbia exploring on the topics of social cohesion and gender equality. With the aim of building trust among communities and fostering constructive narratives that promote inclusivity and understanding, we delved into strategies for countering hate speech and addressing the harmful effects of toxic masculinity.

Strengthening accountability mechanisms and…

Empowering women, changing lives.

Date: Thursday, 2 February 2023

UN Women Albania supported women affected by the 2019 earthquake in Albania to have access to and benefit from economic opportunities. The women have been supported to strengthen their entrepreneurial competencies and business skills through the Women’s Small Business Program, a combined capacity-building approach that included training, mentoring, and individual and group coaching.

Champions of rural areas

Date: Thursday, 2 February 2023

Women in rural areas provide food for their communities and strengthen the economy. In Albania, they work with dedication to revitalize the local economy. This video is produced by the Albanian Rural Development Network (ANRD) as part of the UN Women and FAO joint project "Empowerment of Women in Rural Areas and Tourism" funded by AICS Tirana.

16 days of Activism in Albania

Date: Thursday, 2 February 2023

UN Women office in Albania teamed up with the government, civil society organizations, international partners and UN agencies in the country to mark this year's 16 Days of Activism against Gender-based Violence with public events, university lectures, trainings, social media campaigns and much more

16 ditë aktivizëm kundër dhunës në Shqipëri

Date: Thursday, 2 February 2023

Zyra e UN Women në Shqipëri organizoi dhe drejtoi aktivitete publike, leksione, trajnime dhe fushata në mediat sociale, në kuadër të 16 Ditëve të Aktivizmit kundër Dhunës me bazë Gjinore.

Empowerment through Self Defense methodology in Albania goes national

Date: Monday, 27 June 2022

This documentary presents the journey of Empowerment through Self Defense initiative in Albania during the month of November 2021. A national tour and campaign were organized in 12 regions of the country training almost 500 young women, high school and university students, local government employees, NGO representatives etc. As part of this initiative, a pilot project equipping teachers and students with the technique of Empowerment through Self Defense was introduced for the first time in…

My body is my own! Young people in Albania give strong messages through their artwork

Date: Tuesday, 12 April 2022

As part of UN Women Albania's "My body is my own" art initiative, 20 passionate young photographers and illustrators came together from September to December 2021.

First, they participated in workshops to raise their awareness and understanding about bodily autonomy, gender equality, gender-based violence and discrimination. Their artworks were displayed in three travelling exhibitions around Albania: Korça, Shkodra and Tirana, throughout the 16 days of activism.

The…

Rural Women in Albania

Date: Tuesday, 12 April 2022

In Albania, 41.6% of women work in agriculture. They work the land which they rarely own and often have informal jobs. But their work doesn’t end here: they also have to do unpaid housework.

UN Women Albania visited women and girls living and working in rural areas on the International Day of Rural Women as part of the Gender Rural Equality and Tourism (GREAT) programme, contributing to the sustainable economic development of rural women and their communities.

In…

Gratë rurale në Shqipëri

Date: Tuesday, 12 April 2022

Në Shqipëri, 41.6% e grave punojnë në bujqësi. Ato punojnë tokën, të cilën rrallë herë e kanë në pronësi. Këto gra shpesh kanë punë joformale. Por puna e tyre nuk mbaron këtu: ato duhet të bëjnë punët e shtëpisë pa pagesë. Ne kemi vizituar gratë dhe vajzat që jetojnë dhe punojnë në zonat rurale në Ditën Ndërkombëtare të Gruas Rurale. Kjo video është pjesë e programit për ‘fuqizimin e grave në zonat rurale dhe turizmi’, duke kontribuar në zhvillimin e qendrueshëm ekonomik të grave rurale dhe…

A Social Experiment on International Women's Day in Albania

Date: Tuesday, 12 April 2022

On International Women's Day, UN Women Albania asked young boys and girls in Albania about the requirements they have for their future partners.

Find out what they are asking and the surprise at the end of the video!

Supported by the Government of Sweden through the UN Joint Programme on ending violence against women and girls in Albania.

Seri dokumentaresh: Drejtësi për gratë në Shqipëri

Date: Thursday, 30 September 2021

Flora dhe Arianit Leka u martuan në vitin 2010 dhe kishin dy fëmijë. Pasi u përballën me vështirësi ekonomike, ata nisën të debatojnë dhe z. Leka nisi kërcënimet, që më pas u përshkallëzuan. Zj. Leka e denoncoi aktin në polici dhe më pas gjykata lëshoi një urdhër mbrojtjeje për 12 muaj. Më pak se një muaj më vonë z. Leka e vrau gruan e tij.Shih këtë video të bazuar në jetën reale të familjes Leka për të kuptuar se ku dështoi sistemi i drejtësisë për të mbrojtur zonjën Leka dhe si mund të…

Seri dokumentaresh: Drejtësi për gratë në Shqipëri 2

Date: Thursday, 30 September 2021

Gjashtë fëmijët e Mirela dhe Arian Kushtës kanë përjetuar abuzime të vazhdueshme nga babai i tyre i alkolizuar si dhe ishin dëshmitarë të dhunës që ai ushtronte mbi nënën e tyre. Pasi fëmijët njoftuan policinë, menjëherë të gjithë anëtarët e familjes u shoqëruan në rajonin e policisë. Por znj. Kushta dhe fëmijet e saj nuk bënë asnjë kallzim për z. Kushta për ushtrim të dhunës në familje dhe nuk kërkaun asnjë urdhër mbrojtjeje. Zoti Kushta u ndalua për disa orë. Gjashtë muaj më vonë ai e vrau…

Stronger Together – Mural in Tirana, Albania

Date: Monday, 26 July 2021

Artists from eight countries in the region, including Albania’s Franko Dine, painted a mural in their respective countries to break the walls of gender inequalities. MuralsForEquality initiative was initiated by the UN Women ECA regional office as part of the Generation Equality campaign.In Albania, artist Franko Dine painted a family portrait, where the father is changing the diaper of the baby and the mother is working. With this mural painted in the main university campus in the capital,…

Changing gender roles in Albania

Date: Tuesday, 6 April 2021

For International Women’s Day, girls and boys in Albania changed their roles! Seven popular influencers in Albania used irony to raise awareness and put a spotlight on issues women and girls face every day. These include patriarchal norms, domestic abuse, sexual harassment, unpaid work, gender stereotypes and more.The campaign has been supported by actors, journalists, comedians and bloggers as part of the UN Joint programme on Eliminating Violence Against Women in Albania, financed by the…

Empowering Albanian women and girls to prevent violence

Date: Tuesday, 2 March 2021

The training was organized by UN Women in November 2020, in collaboration with Aikido Albania and Empowerment through Self Defense (ESD) Global. As a result, Albania now has its first generation of self-defense instructors who have already started to provide training and support to survivors of violence, as well as to women and girls generally. This is a follow-up to the first training in 2019.This training was delivered with the support of UN Women, under the "UN joint program on…

Forumi Gruas Elbasan mbështet të mbijeturat e dhunës

Date: Tuesday, 16 February 2021

Forumi i Gruas Elbasan, një nga partnerët e UN Women, ka punuar për 20 vjet për parandalimin dhe adresimin e rasteve të dhunës në familje. Ato u kanë kthyer lirinë, dinjitetin dhe jetën grave dhe vajzave të abuzuara në rajonin e Elbasanit, në Shqipërinë e Mesme. Soela Kurti, një avokate që punon për këtë organizatë, na informon se si i mbështesin të mbijetuarat e dhunës dhe sfidat me të cilat përballen në punën e tyre të përditshme.Kjo është një nga katër videot realizuar me ofruesit e…

What is the role of healthcare workers in fighting domestic abuse?

Date: Tuesday, 16 February 2021

Family doctor Ramiz Kerrnaja is one of the service providers who work every day to support women and girls survivors of violence. He has a message for all of us. This is a series of four videos featuring service providers for survivors of gender-based violence and domestic violence in Albania. The videos were developed by UN Women as part of the UN Joint programme on eliminating violence against women and girls, supported by the Government of Sweden.

Cili është roli i mjekëve në eleminimin e dhunës në familje?

Date: Tuesday, 16 February 2021

Mjeku i familjes Ramiz Kerrnaja është një nga ofruesit e shërbimeve që punojnë çdo ditë për të mbështetur gratë dhe vajzat të mbijetuara të dhunës. Ai ka një mesazh për të gjithë ne. Kjo është një nga katër videot realizuar me ofruesit e shërbimeve të ndryshme për të mbijetuarat e dhunës me bazë gjinore dhe dhunës në familje në Shqipëri. Videot janë realizuar nga UN Women si pjesë e programit të përbashkët të Kombeve të Bashkuara, për eleminimin e dhunës ndaj grave dhe vajzave, mbështetur…